Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2009 23:13 - Равенство на половете или уеднаквяването им Част 4
Автор: zenfromm Категория: Технологии   
Прочетен: 707 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2009 22:40


      Нека още се запитаме какво значи равни? Нима това значи да сме еднакви. Нима Мартин Лутер Кинг, Махатма Ганди са се борели за това да бъдем еднакви и по този начин равни? Или са се борели да бъдем равни, именно защото всички носим една и съща същност, човешката. Тази същност е отвъд пола, отвъд мъжко и женско. Ако не осъзнаем, че именно различието ни прави уникални, ние ще изгубим равнопоставеността си. Именно различието ни прави равни, а не уеднаквяването ни.Нима на някоя жена или мъж е лицеприятно да види мускулеста жена с бицепси по-големи от тези на повечето средностатистически мъже (нека и да кажем, че за да се получи това,тази жена е вземала мъжки хормони) или на някой мъж или жена да е приятно да види мъж с женствено тяло (макар да има медицински аномалии). 
      Нека не забравяме, че външността е по-малкия фактор, който важи в случая.И още нещо във всеки човек присъстват хормони и от двата вида - и мъжки, и женски - Юнг утвърждава, че за хората, съответно за всеки мъж и жена са характерни и Анимата (женското начало) и Анимуса (мъжкото начало).Когато видим това във всеки от нас, в нашата душа, ще спрем да се делим на поробители и поробвани, на нападащи и защитаващи се, на унижаващи и унижени (независимо дали става въпрос за жени или мъже), ще спрем, защото ще разберем, че във всеки от нас присъства нещо и от другия. Това, че присъства нещо от другия също не е случайно, ако не беше така не би имало възможност единия да усети и разбере другия, не би се получило нищо.
       Именно в това се състои най-голямото величие на природата.Не бих искал да се разпростирам повече върху въпроса за равенството, поради няколко причини. От една страна това е тема, която все още не е добре проучена и няма достатъчно солидни доказателства за случващото се, което не означава, разбира се, че то не се случва, от друга страна, за да се изяснят подробно всички взаимоотношения и връзки между жените и мъжете, социално-икономическото развитие и други ще трябва много място, може би от разбера най-малко на една средно голяма книга.
         Написаните тук мисли нямат за цел да претендират за пълна основателност, в който и да е аспект, те са опит за анализ на господстващите сега идеи мисли в обществата относно равенството.Мисля, че всеки човек, било то мъж или жена, четейки този текст ще се опита сам/а да прецени до каква степен всичко това е вярно, ще се вгледа в себе си,ще помисли,ще води диалог със себе си.Ако мога да твърдя нещо с абсолютна сигурност, то е идеята, с която тръгнах, а тя беше, че половете са абсолютно равни, но равни, именно в различието си. Взет в този контекст девиза на Европейският съюз е много верен "Единство в многообразието". Ще бъдем единни само ако запазим многообразието.Природата се е съхранила и се самосъхранява само ако се подържа равновесието на организмите в нея, когато изчезне многообразието от организми, природата ще загине, когато изчезне единия пол (в душевен аспект), тогава човечеството ще загине!!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zenfromm
Категория: Технологии
Прочетен: 50391
Постинги: 25
Коментари: 7
Гласове: 80
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930